MirjamiParant pienet purot - isot joet

Työttömät, sairaat ja pienituloiset vanhukset - joulukeräysten unohdetut!

Kirjoitin aiemmassa blogissani, miten jouluna vähävaraisia lapsiperheitä muistetaan keräyksillä. Joulun jälkeen he unohtuvat. Jouluksi hyvää mieltä ja hyväosaisuudestaan anteeksiantoa kaipaavat, tarvitsevat kohteen, jolla rauhoittaa omaatuntoaan.  On hienoa, että jouluksi lapsiperheille mahdollistetaan ruuan suhteen parempi joulu, kuin se voisi olla ilman tukea.

Joulukeräyksissä unohtuvat kuitenkin työttömät, sairaat ja pienituloiset vanhukset. Heidän jouluaan taloudellisesti kukaan ei muista.

Vai muistaako?

Minua harmittaa kovasti, että keskustelua yhteiskunnallisesta eriarvoisuuden lisääntymisestä ei haluta ylläpitää. Jääkö nyt pelkästään kirjailijoiden ja muutaman yhteiskuntakriittisen ilmaisijan varaan se, että ihmisiä kaltoinkohdellaan. Hyleksitään ja vähäarvoistetaan heidän keinojensa mahdollisuuksilla yhteiskuntaan osallistumiseen.

Jos olet sairas, olet kyvytön! Jos olet työtön, olet syrjitty! Jos olet vammainen, olet sivussa! Jos olet ikäihminen ja muiden avun tarpeessa, olet sivuun siirretty!

Miten ihmeessä yhteiskunta, joka jättää huomiotta merkittävän osan kansalaisistaan, voisi olla demokraattinen ja kaikki huomioiva, tasa-arvoinen yhteiskunta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä, että kiinnitätte huomiota tähän.

Voi olla, etteivät virallinen Suomi tai EU heitä aina muista.
Kristillis-sosiaalinen työ toimii onneksi ympäri vuoden, joten esim. Pelastusarmeijalta tms. apua ja toivoa voi saada ympäri vuoden, vaikka se olisikin vain piskuinen pisara meressä. :-)
Kolmannella sektorilla yritetään auttaa parhaansa mukaan...

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Olen iloinen, että kristillis-sosiaalinen työ tarjoaa apuaan ryhmille, joita virallinen suomalainen auttamistyö ei tunnista. Erityisesti joulun aikaan taloudellisen turvaverkon menettäneet ovat vaikeimmin tavoitettavissa. On nöyryyttävää tunnustaa, että on jäänyt työttömäksi, laskut jäävät maksamatta, lainat erääntyvät ja pelko kaiken menettämisestä on kaiken aikaa läsnä.

Äskettäin tulleen tutkimuksen mukaan, suomalainen yhteiskunta on erityisen nuiva työttömiksi jääneitä kohtaan. Turvaverkkoja ei ole eikä myötätuntoa heru. Omillaan pärjäämisen eetos elää vahvana tuomarina.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Unohdettujen ihmisryhmien huomioiminen saattaa olla eräs merkki yhteiskunnallisten arvojen kovenemisesta. On huomattavasti helpompaa tukea lapsia kuin aikuisia, jotka ovat vaikkapa tuhonneet elämänsä elintavoillaan.

Jokainen meistä on kuitenkin ihmisenä arvokas eikä yksikään tietoisesti pilaa elämäänsä. Elämä on monien merkitysten summa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"On hienoa, että jouluksi lapsiperheille mahdollistetaan ruuan suhteen parempi joulu, kuin se voisi olla ilman tukea."

Hhmm. Vähävaraisten joukkoon kuuluvat myös yksinelävät sekä lapsettomat perheet - varojensa ja tulojensa mukaisesti. Vai oletko niitä alituiseen vaalia ennen jankuttavia, jotka huomioivat vähävaraisina ainoastaan lapsiperheet.

Ari Lotvonen

Me ostettiin, sukkia, pyyhkeitä, hygieniatuotteita etc. jopa pelikortit. Vaimo on nyt St. Monica's:ssa viemässä paketit. Saapahan kodittomat ainakin tammikuussa peseytyä ja seuraavaksi talveksi on sukkiakin ettei jalkoja palele.

https://www.facebook.com/pages/St-Monicas-Centre/1...

Toimituksen poiminnat