MirjamiParant pienet purot - isot joet

Suurten ikäluokkien syyllistämisestä ymmärrykseen on vielä matkaa!

Kuulun itse suuriin ikäluokkiin, tosin loppuvaiheen tuotoksena. Olen kummastellut jo pitkään, miten rankalla syyllistämisellä meitä kohdellaan. Ikään kuin syntyminen olisi ollut virhe ja nyt olisi syytä pikimmiten kuolla, ennenkuin suomalainen yhteiskunta joutuu perikatoon.

On selvää, että sota vei suomalaista, elinvoimaista kansaa. Ihmisiä kuoli, kuin hallan viljaa. Luonnollisesti, luonto korjaa menetyksiään. Onneksi. Lapsia syntyi täyttämään aukkoja, jotka sodan jäljiltä yhteiskuntaan jäivät. Lapsissa oli toivo ja mahdollisuus, jotka sittemmin hyvin toteutuivatkin.

Nämä, sodan jälkeen Suomeen syntyneet lapset, ovat olleet elinehto suomalaisen yhteiskunnan kasvulle ja kehitykselle. Kuusikymmentä- seitsemänkymmentäluvulla koulunsa käyneet tai työelämään suoraan suuntautuneet nuoret, ovat täyttäneet vanhempiensa toiveen suomalaisuuden vahvistumisesta ja vanhempiaan paremmasta toimeentulosta.

Yhteiskuntaamme kehitettiin monipuolisesti ja kaikki yhteiskuntaluokat pääsivät nauttimaan verovaroin toteutetuista eduista, kuten pitkistä äitiyslomista, kodinhoidontuista, maksuttomasta terveydenhuollosta, asumistuesta, etc.

Toisaalta, vuosina 1968-70 Ruotsiin muutti laajalti ja erityisesti pohjoisista kunnista paremman toimeentulon takia. Monet siksi, että Suomessa toimeentuloa ei enää ollut. Monet myös siksi, että Ruotsista kantautunut tieto erinomaisesta sosiaaliturvasta houkutti.

Ranskassa, aikanaan, presidentti de Gaulle, määräsi 10.000 frangin maksun jokaiselle uudelle ranskalaiselle, joka syntyy korvaamaan menetettyjä. Se oli hyvä kannustin, jolla asukasluvun vahvuus Ranskassa saatiin kasvuun. En ole kuullut, syyllistävätkö ranskalaiset suuria ikäluokkia - tuskin!

Minua hämmentää syvästi se asenne, miten Suomessa suuria ikäluokkia on tänä päivänä lähdetty syyllistämään. Täälläkin, puheenvuorossa, joillakin on tarve löytää syylliset huoltosuhteen kurjistumisesta.

Kansalaiskeskusteluissa olen myös havainnut piirteitä, jotka viittaavat suurten ikäluokkien itsensä syyllistymiseen. Kysehän ei ole syyllisyydestä, kyse on manipulaatiosta.

Meidän kasvumme tapahtui kodeissa, joissa vanhempamme olivat vakavasti traumatisoituneita. Sota on yhteiskuntien vakavin traumatisoija. Niin Suomenkin.

Kasvoimme isiemme kohtaloja seuraten. Itse, myös enoni, jonka perheessä vietin aika ajoin joitakin viikkoja. Enoni kävi paperitehtaalla vuorotyössä ja löysien välissä hän korkkasi Kossun, kävi läpi kokemiaan taisteluja. Lapsen mielessä jutut tuntuivat etäisiltä, silti muistan, miten enoni taisteli ja lopulta itki.

Oman tieni olen kulkenut pitkän kautta. Synnyin maaseudulle, josta teitä ei ollut kuin talvisin jäätiet asutuskeskuksiin. Ensin rakenettiin tie - koululla pidettiin tiejuhla. Sitten osalle kylästä saatiin sähköt, pidettiin koululla sähköjuhlat. Puhelinyhteys saatiin v. 1962.

Opettajani laittoivat minut yhteiskoulun pääsykokeisiin. Olisin päässyt, mutta vanhempani päättivät, että ei! Olisi pitänyt asua kirkonkylässä - ei ollut varaa.

Pitkän tieni olen käynyt omaehtoisesti, kouluttautunut ylioppilaaksi ja työn ohella suorittanut tutkintoja.

Kenties, olisin toiveammatissani, argeologina, päätynyt kauas Suomesta. Kun en saanut tilaisuutta opiskella riittävästi, olen jäänyt tähän maahan, ihmisten auttajaksi.

Auttamistyö ei lopu koskaan. Ei heidänkään, jotka surevat taloutensa kaatumista meidän, suurten ikäluokkina syntyneiden lasten takia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suuret ikäluokat tyrivät Suomen talouden. Kannatan pieniä eläkkeitä, vaikka itse kuulun samaan ikäluokkaan.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Pekka I., mitä tyriminen mielestäsi tarkoittaa? Ymmärrän kyllä, miten eläkekattoa ei ilmeisimmin ymmärretty - eilenkin tunnistin A-Talk:issa, että eräs hoivakodissa oleva mies saa eläkettä 5000 euroa/kk.

Kuulosti suurelta verrattuna keskivertoeläkkeisiin, mutta ei liene kuitenkaan hänen syynsä. Viesti olikin, että eläkkeensä ei riitä hoivakuluihin, vaan lapsensa joutuvat maksamaan 2000 euroa kompensaatiota.

Minua hämmentää yleinen diskurssi kansalaisten yhdenvertaisuudesta lain edessä. Ei kyse ole siitä, että suuret ikäluokat olisivat syylliset ylisuuriin eläkkeisiin, kyse on siitä, miten surkeita päättäjät ovat olleet! Päättäjien valinta on aina manipulaation tulosta!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eläke-etuuksien suojaamisesta hiukan fakttaa.
Suojasäännökset koskevat vuosina 1897–1950 syntyneitä. Eniten on suojattu 1920-luvulla syntyneitä ja toiseksi eniten vuosina 1940–1944 syntyneitä. Vähiten on suojattu vuosina 1939 ja 1947–1950 syntyneitä. Suuria ikäluokkia koskee eri määrä suojasäännöksiä syntymävuodesta riippuen. Suuret ikäluokat eivät kuulu kokonaisuudessaan eni-
ten suojattujen piiriin. Osa ikäluokasta kuuluu vähiten suojattujen piiriin.

Tämäkin osoittaa, että suuret ikäluokat eivät saa erityiskohtelua edes eläkkeisiinsä.

http://www.utu.fi/fi/yksikot/soc/yksikot/sosiaalit...

Toki eläkekattoa kannatan, niin, että jättieläkkeitä ei maksettaisin. Näin olisimme tasa-arvoisempia eläkeläisinä. Eihän eläkkeelläolo ole työtä, jonka tuloksista tulee maksaa henkilön aiemman koulutuksen ja työtehtävien perusteella.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Syyllistäminen ei älyllisenä toimintona ole erityisen rakentavaa. Mutta kuinka yleistä se onkaan! Tässä listaa nopeasti mietittynä:

- Suuret ikäluokat Suomessa

- Vanhukset tulevat liian kalliiksi (hallituksen rakennepaketti ja ministeri Susanna Huovisen aikomus ajaa vanhukset pakolla 'koteihinsa')

- "Väestön vanheneminen estää talouskasvun" (näin todisti peräti Valtioneuvosto vakaus- ja kasvuraportissaan EU:lle)

- Heikompi aines, joka on estettävä lisääntymästä (kokoomusnuoret)

- Sosiaaliturvan väärinkäyttäjät (esim. Risikko)

- Saattohoitokunnat, häviölle jäävät kansanryhmät, kermanlatkijakunnat (vihreiden Osmo Soininvaara)

- maahanmuuttajat, kerjäläiset

- Maailmassa on voittajia ja häviäjiä (vihreiden Johanna Karimäki)

- kulakit ja elinkelvottomat Neuvostoliitossa

- Ukrainan fasistit (Vladimir Putin)

- juutalaiset 1930-luvun Saksassa

- kastittomat Intiassa (Arundhati Roy on kirjoittanut Intian syntipukeista oikein kirjan)

- Tehy ja sairaanhoitajat 2007 Suomessa lakkoa suunnitellessaan (rikollisia, sanoi oikeusministeri Tuija Brax eduskunnan hallitusaitiossa)

- impivaaralaiset (Jyrki Kasvi)

Intialaiskirjailija Arundhati Roy kuvaa syntipukkeihin suhtautumista Intiassa näin:

Syntipukin vainoaminen ei välttämättä ole tietoista toimintaa, vaan osallistujat toimivat kollektiivisen harhan vallassa. Syntipukin kuoliaaksi hakkaavat poliisit kokevat toimivansa harkitun vallankäytön nimissä, ovat valtion palvelijoita, edustavat yhteiskunnan vakautta. He ovat hyväntekijöitä, suojelevat yhteisöä eliminoimalla yksilön, joka ei loksahda yhteisön määrittelemiin kategorioihin vaan uhkaa niiden olemassaoloa. Poliisien väkivalta on polarisoivaa korostaen jakoa kastittomiin ja puhtaisiin pitäen näin yllä yhteiskunnallisia hierarkioita. He rokottavat yhteisön epidemian varalta (estävät sairauden puhkeamisen). Syntipukin eliminoiminen karkottamalla tai tappamalla on yhteisön jäsenille puhdistava (kathartinen) kokemus, joka palauttaa harmonian. Eliminoiminen vahvistaa vainoajien sisäistä yhteenkuuluvuutta, pitää yllä näiden sisäistä rauhaa.

Mirjami Parantilla on otsikossaan hyvä sana: ymmärrys.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Juhani, suuren ikäluokan eliminointi saattaa olla melko suuri operaatio! Sanon yksikössä - suuren ikäluokan, koska monikossa puhuttaessa (kuten yleensä on tapana), ongelmaa liioitellaan tietoisesti!

Kestävyysvaje -perusteinen ajattelutapa on politiikkaa, ei realismia!

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

'Suuret Ikäluokat' - agitointi olisi aiheellista pysäyttää. On tarpeetonta syyllistää ihmisiä, joiden maailmaantulo tapahtui nimenomaan Neuvostoliiton kanssa joutumamme sodan jälkeen.

Yleismaailmallista rauhaa uhkaavien, poliittisten vallankäyttäjien tietoinen poteroistaan huutelu, on nykyisen aikamme tunnistamisessa mahdollisesti samankaltaisessa, syntyvyyden räjähdysmäisen kasvun toteutumisen vaiheessa, jos/mikäli kansalaisvajetta kehittyy sodan seuraamuksena. Näin luonto hoitaa sukupuolivajeisen tasapainon.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viisaat ovat kertoneet, että kattamaton eläkevastuu kasvaa joka vuosi n. 20 miljardilla eurolla ja että kuviteltu nykytasoinen vanhusten hoiva vaatisi jopa 700 miljardin euron " hoivavastuun " lähitulevaisuudessa.

Tiedä tästä sitten, mutta vanhukset tulisi hoitaa hyvin ja siirtää vanhusten hoitoa pois terveyskeskusten vuodeosastoilta mieluusti näiden omiin koteihin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Pitää ymmärtää se, että jos vaakakupissa eri puolilla ovat edelliset sukupolvet ja tulevat sukupolvet, on tilanteita, joissa jompi kumpi häviää. Tulevat sukupolvet eivät omista mitään valtaa mihinkään siinä missä edellisillä on huomattava valta yhteiskunnassa.

Mitään jatkuvuutta ei ole omaan napaan tuijottelulla ja jos on osana luomassa ongelmaa, pitää olla valmis kantamaan sen seuraukset.

Henkilökohtaisesti olen jo hyväksynyt, etten tule saamaan eläkettä, enkä tule koskaan kuulumaan siihen ryhmään ihmisiä, jotka omistavat asioita. Olen hyväksynyt, ettei minulla tule olemaan paikkaa, jossa minua syötetään ja viihdytetään elämäni viimeiset 10 vuotta. Olen hyväksynyt, etten elä yhtä vanhaksi kuin isovanhempani ja vanhempani.

Olen hyväksynyt sen, koska kun minun vuoro tulee lähteä, omilla jälkeläisilläni on asiat vielä huonommin. Vähin mitä voin tehdä on olla nillittämättä kovaa kohtaloani.

Toimituksen poiminnat