MirjamiParant pienet purot - isot joet

Perhehelvetit ja ihmissuhteissa sietämisen rajat

Parisuhteiden elinkaari määrittyy sen mukaan, kuinka paljon jompikumpi osapuoli on valmis sietämään alistamista, nöyryytystä ja lastensa eriarvoistamista.

Usein vakavasta persoonallisuushäiriöstä kärsivän puoliso on ollut tietoinen, että häntä ja lapsiin kohdistuvaa julmuutta on tuskallista sietää, mutta puolison hetkittäinen paluu ns. normaaliin, eli tekojensa ja käytöksensä seuraamusten hyvittely, saa hänet vakuuttumaan, että onhan hän kuitenkin ihan hyvä ihminen.

Kunnes seuraava alistaminen, väkivalta ja nöyryytys tapahtuvat. Lapset ovat jo aikoja sitten saattaneet ilmaista omaa ahdistustaan, mutta se siirretään syrjään, sillä nythän kaikki on kunnossa.

Persoonallisuushäiriöisen (esim. narsismi) suhteesta ei ole helppoa irtautua. Siinä vaiheessa, kun alistaminen on jo vienyt itsetunnon, on entistä hankalampaa tunnistaa itseään ehjänä ihmisenä.

Miksi kirjoitan tästä?

Perhesurmat ovat eräs merkittävä tekijä. Useimmiten perheen sisäisen häpeän takia, ahdinko ei pääse auttajatasolle. Toisaalta, auttajien on vaikea puuttua, mikäli tieto on peiteltyä. Vaitiolovelvollisuus rajoittaa myös tiedon välittämistä.

Oikeilla kysymyksillä, oikein aseteltuina ja herkällä kuulolla olevat sosiaalitoimen tai perheneuvolan työntekijät saattaisivat löytää tien, jolla uhriutuneelle voisi avata väylää ymmärräykseen omastaan.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Näennäishymistely peittää kyvyttömyyden häpeän. Jokainen työyksikkö, jossa ilmenee peiteltyä väkivaltaa, on velvollinen puuttumaan.

Jouni Nordman

Onkohan tässä sukupuolieroja, sillä varsinkin naiset jatkavat tätä väkivaltaa vielä eron jälkeen, sillä tapaamisoikeuksien rajoittaminen etävanhemmalta on yksitapa jatkaa väkivaltaa ja tämä oikeus on Suomessa vain naisella. Eli väkivalta ja varsinkin narsismi ei tunne sukupuolta.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jouni, väkivalta ja narsismi näyttäytyvät sukupuolesta riipumatta. Kuitenkin, useimmiten vain naiset uskaltautuvat puhumaan.

Miehet alistuvat ja altistavat myös lapsensa puolisonsa, ja yhteiset lapsensa, häiriöäitiensä kaltoin kohdelluiksi.

Näistä ei ole vieläkään riittävää ymmärrystä. Miehet häpeävät ja altistavat myös lapsensa häpeälle.

Häpeän turvin, naiset jatkavat julmaa kohteluaan siihen saakka, kunnes joku uskaltautuu pysäyttämään.

Toimituksen poiminnat