MirjamiParant pienet purot - isot joet

Yksityisyrittäjä on uhanalainen laji!

Omakohtaisista kokemuksista ei ole helppoa puhua. On kuitenkin välttämätöntä, että puhutaan. Että saadaan sanotuksi koetut vääryydet. Että löytyisi kuuntelija.

Yksityisyrittäjyyteeni mielekkäällä ja nousujohteisella tiellä ei näyttänyt olevan esteitä ennen katastrofaalista yhdeksänkymmentälukua, joka raateli hyvin menestyneitä yrityksiä kuin heinäsirkkaparvet viljelyksiä. Niin kävi myös minulle. Kiitos valuuttalainan ja devalvaation! Kiitos Esko Aho ja Iiro Viinanen!

Naapuriyrittäjänäni, pitkään vaatealan erityisosaajana toiminut,  lepäili takahuoneensa sohvalla ja antoi laskupinojensa nousta huojuvina torneina.  Kaupan ovi ei käynyt, eikä rahavirtoja kassaan kertynyt.

Kaupan ovi ei enää käynyt myöskään omassa yrityksessäni. Pelasin pasianssia takahuoneessa ja odotin kellojen soivan. Lähialueella asuva Jussi Parviainen oli juuri tuolloin kokenut raastavan eron puolisonsa kanssa. Hän osti pikkupurkkeja pateita ja keskustelimme kuin heimoveljet konsanaan. Itselläni oli ollut rankka ero ennen yritykseni perustamista, joten olin hänelle läsnä.

Musta peitto laskeutui toivon ylle. Kaikki keinot ahdingosta selviytymiseen jäätyivät yksi toisensa jälkeen.

Epäonnistumisen arvottomuus leijaili mielessä, eikä sitä helpottanut lainkaan se, että alkupääoman takaajina olleet tekivät lähihyökkäyksiä syyttäjän roolissaan.

Muistan päivän, kun eräs takaaja (veljeni) tuli kotiini ja kehotti siivoamaan. Istuin tuolissani, joka tuntui sillä hetkellä ainoalta turvalliselta. Enkö ollut siivonnut kotiani - olin, mutta se ei sillä hetkellä ollut merkittävintä. Olihan minulla mahtavat lapset. Koirat, kaksi hienoa greyta. Kaksi upeaa maatiaiskissaa. Rakkaita kaikki.

Minulla oli kesämökkikiinteistö, joka oli myös panttina yritykseni lainoille. Pankki myi rakkaaksi tulleen paikkani alihintaan viereisellä tontilla mökkiään pitävälle veljelleni. Alunperin olin auttanut veljeäni ylipäätään hankkimaan mökkitontin, antamalla oman alkupääomani ostoa varten. Pankin veloittamaa ostohintaa en ole saanut tietooni.

Missään vaiheessa en kuitenkaan vajonnut syövereihin, vaan nousin kuin Feniks -lintu!

Aloitin psykologian opinnot Avoimessa yliopistossa. Sen kautta pääsin Mobile -projektin työntekijäksi.  Sittemmin olen joidenkin työttömyysjaksojen jälkeen työllistynyt ja edelleen olen töissä. Opinnot on jatkuneet pitkälle, mutta suru kaltoinkohtelusta on edelleen läsnä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Sen verran jäi vielä sanomatta, että uuden hallituksemme pääministeri Juha Sipilän viesti yrittäjyyteen panostamisessa, on harhainen niin kauan, kun yrittäjäksi lähtevän oikeus- ja työttömyysturva on todennettu lailla.

Kun itse jäin yritykseni loppumisesta työttömäksi, päätös yrityksen virallisesta lopetuksesta saatiin Kelalle vasta kuukausien kuluttua. Koko sen ajan (n. 2-3 kk) elimme lapsilisän ja ex-miehen maksaman elatustuen varassa. Hän maksoi tuolloin vain vuokran ei elatustukea.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kitos Mirjami avautumisestasi!

Huomasin aamulla Pertti Lindemanin blogin, johon pääsin ensimmäisenä kirjoittamaan 1990-luvun laman taustasta ja laittomasta jälkihoidosta.
Dokumentointi on sellaista, ettei kommentointeja tule kuin joiltakin 1990-luvun uhreilta.

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204972-e...

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jorma, kiitos!

Olen laman ja pankkien hyväksikäytön uhri! Hienojen yrittäjien vahvuudet, olisi ollut ja on edelleen, tunnistettava vahvuuksina, jotka oikeasti kantavat suomalaista yhteiskuntaa.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Mielenkiintoista on myös se, että velkajärjestelyn kautta vapautuneena, minulle ei enää myönnetä lainoja.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Näin se on, oletpa velkautunut yrittäjä 1990 tai 2008 jälkeen, olet tavallaan kriminalisoitu henkilö.

Näin meidän yhteiskuntamme toimii, epäonnistunut yrittäjä saa elinkautisen vaikka ei ole syyllistynyt rikokseen.

Suomi oikeusvaltio ?.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Pankkien muisti on kauaskantoinen, uutta mahdollisuutta ei anneta.

Elinkautinen on vakava uhka itsemääräämisoikeutta kohtaan.

Mikä mahtaa olla EU:n yhdenvertaisuuslain perusteella suomalaisten, velkajärjestelyssä olleiden kansalaisoikeuksien oikeuttaminen?

Nyt näyttää siltä, että kerran velkajärjestelyn läpikäyneet, ovat ikuisesti oikeuskyvyttömiä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #9

Ilmeisesti 1990 luvun päättäjämme ( nimet tiedämme ) myivät kaikki velalliset pankeille ja perintäfirmoille, vaikka emme saa lainoja, eräät tahot silti tekevät tulosta meidän huonolla luottokelpoisuudella.

Suomalainen totuus näyttää olevan, vahvempi saa riistää vapaasti heikoimpiaan, lähinnä tulee mieleen koulukiusaaminen.

Koulukiusattuna voin sanoa, kiusaamista jatkuu niin pitkään kun kiusattu sanoo nyt riittää. Joskus sanat eivät riitä, sitten pitää muuten osoittaa missä rajat menevät.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Mirjami,

Suomi ei ole enää demokratia eikä oikeusvaltio.

"Taloudellisen toiminnan luonne on muuttunut ja yhteiskunnassa on tehty uudistustyötä."
Eli uudistuksesta on seurannut, että Sinut on merkitty.

Viite:
Seppo Lindblom: "Kyllä se siitä", sivu 130:

”Koivisto kirjoitti jo 1950-luvulla, että taloudellisen toiminnan luonteen muuttuessa ja yhteiskunnallisen uudistustyön jatkuessa yksityisestä omistusoikeudesta voidaan tehdä täysin sisällyksetön käsite.”

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Julmaa, mutta totta! Olenkin lähdössä pois Suomesta, kunhan saan työni päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Suomi näyttäytyy ulospäin turvallisuuden ja hyvinvoinnin mallivaltiona, mutta todellisuus on kuitenkin toisaalla.

Periaatteessa meidän ei tarvitse pelätä noustessamme bussiin, metroon tai junaan, että matkamme olisi viimeinen.

Sen sijaan, suomalaisten on syytä pelätä, kun hallitus tekee päätöksiään elämäämme vaikuttavista heikennyksistä, joista taloudelliset varat siirtyvät valmiiksi hyvinvoivien hyväksi.

Yhteiskunta, jossa kaikkein heikommin toimeentulevat altistetaan suurimpien leikkureiden kohteeksi, päätyvät lopulta kaikkein suurimmaksi menoeräksi.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Kiitos Mirjami, että jaoit kokemuksesi. Kaikki faktaa. Me ryöstetyt yrittäjät olimme ryöstön kohteina ja se toteutetiin kaikille niille, joilla oli omaisuutta. Kokonaan toinen juttu on se, että et ole saanut tilitystä. Rikoslaki 28 luku 4§ 3§ ja 5§ määräävät, että pankin tulee antaa tilitys velan, suoritusten ja realisointien välille.

Nyt kysymys, oletko varma, että Sinulla oli valuuttaluottoa vai oliko Sinulla ensin markkaluotto? Oletko koskaan nähnyt Suomen pankin lupaa velanotolle? Meillä on useita kotimarkkinayrityksiä, joilla ei ollut Suomen Pankin lupaa.

Esiin tuomasi velkajärjestelyn jälkeinen tilanne, ettet saa uutta mahdollisuutta eli lainaa - herätti taas kysymyksiä. Minä väitän, että vanhoilla velkakirjoilla, jotka siis pitäisi olla jo mitättömiä, kierretään valtion verotusta eli me maksamme edelleen piilopankkitukea.

Meillä on Facebookissa yhdenvertaisuus ryhmä ja olemme järjestäytyneet. Tule mukaan Velallisten Tuki -ryhmään. Olet lämpimästi tervetullut, meitä on jo yli 700 ja lisää tulee jatkuvasti. Itse kuulun johtoryhmään ja toimimme todella aktiivisesti, jotta 90-luvun uhrit saavat oikeutta. Voit laittaa sähköpostia: hilkkamlaikko@gmail.com.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Hilkka, kiitos! Tulen mukaan. Olletikin toimin markkaluoton aikoina, mutta en tiedä, oliko Suomen Pankin lupaa velanotolle.

Olen ollut todellakin pankkien mustalla listalla, vaikka palkkatuloni on ollut vähintäänkin keskivertoa parempi. Eli, tämä diskriminointi on jatkunut jo yli 30 -vuotta.

Luottohakemuksilleni ei anneta koskaan selitystä, miksi näin toimitaan.

Toimituksen poiminnat