MirjamiParant pienet purot - isot joet

'Älä tunnusta mitään, kiistä kaikki'!

Ylen la 9.4. 2016 aamutv:n haastattelija Sanna Ukkolan kysymykseen, onko Nordea syyllistynyt veronkiertoon, veroneuvos Markku Hirvonen totesi ykskantaan Nordean johdon vastauksista, että ovat omaksuneet rikollisjärjestöjen toimintatavan - 'älä tunnusta mitään, kiistä kaikki'.

Siltä on näyttänyt. Kiistämisellään Nordean hallituksen pj. Björn Wahlroos on pyrkinyt mitätöimään veroparatiisikytkökset. Hänen mielestään Nordea ei ole tehnyt mitään väärää ja paratiiseissa liikkuvat rahat ovat mitättömän pieniä.

Erityisen hankalaksi tilanteen tehnee se, että valtaosa suomalaisesta teollisuudesta on tavalla tai toisella kytköksissä Nordeaan.

Mielenkiinnolla odotan maanantaita, löytyykö uutta ja onko viikon aikana selvinneet pääsemässä jo kuiville.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Veroneuvos Markku Hirvonen totesi ykskantaan aikoinaan suomalaisten yrittäjien olevan puliveivareita, joten se siitä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Pekka I., olet sitä mieltä, että veroneuvos M. Hirvosen kommentit on aina 'komsii komsaa'?

Pekka Iiskonmaki

#2
Kun asioita tarkastelee vain yhdeltä puolelta, niin kokonaisuus väistämättä kärsii. Markku on siitä kouluesimerkki.

Jukka Laine

Nordea tarjoaa varakkaille laadukasta sijoituspalvelua. Tämä on ihan normaalia pankkitoimintaa. Enemmän on syytä olla huolissaan valtoiden tarjoamasta palvelusta.

http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloista_tulossa_suuri...

Minusta keskustelua tulisi laajentaa itse ongelmiin eli veroparatiiseihin ja mitä Suomessa pitäisi tehdä. Walhroos sanoo sen suoraan. Olemme menettäneet melkein pelin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Lehtitietojen mukaan Wahlroos kertoi, että Nordea tai sen asiakkaat eivät ole tehneet lakipykälien mukaan mitään väärää panamalaisyhtiö Mossack Fonsecaan liittyvässä veroparatiisikohussa.

Tämä on ennenaikainen arvio. Vasta sitten kun viranomaiset ovat asian tutkineet, voidaan lausua, onko lakia rikottu vai ei.

Sen sijaan asian eettisestä puolesta Wahlroos ei sano mitään. Hän onkin aikaisemmin todennut, että yrityksillä ei ole moraalia. Eipä varmaankaan, mutta entä yritysjohtajilla? Veroparatiisiyhtiöitä asiakkaille tehtailleen Nordean johtajien eettinen ryhti on ilmeisen kyseenalainen.

Miksi veroparatiiseja käytetään, ellei juuuri verojen kiertämiseen? Arvaan, että vastaukseksi heitetään tuttu veronkierron viikunanlehti, "laillinen verosuunnittelu".

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Pekka, P. Laillinen verosuunnittelu on varmaankin se vastapooli, jolla on mahdollista vapauttaa yritys syyllistymisestä veronkiertoon.

On selvää, että jokainen taho, joka tiedostaa mahdolliset porsaanreiät verottajan pakenemiselta, käyttää ne parhaalla mahdollisella tavalla.

Merkittävintä nyt onkin se, miten ylipäätään veroja vältellään.

Harmaan talouden, eli veronkierron huolestuttavana toimintana on pidetty kuititta myyntiä. Se on kuitenkin vain pisara meressä suhteutettuna todelliseen, miljoonien veronkiertoihin veroparatiisessa.

Jukka Laine

Yhdysvallat uhkaa Nordeaa jättisakolla. Jos Nordea olisi perustanut Nevadaan sivukonttorin, joka olisi perustanut amerikkalaisille asiakkaille verovapaita yhtiöitä, niin toiminta olisi ollut täysin laillista, eikä yksikään suomalaispolitiikko olisi uskaltanut tuomita asiaa.

Tämä kuvastaa kuinka absurdia on näkemyksemme globalisaatiosta ja kansainvälisestä verokilpailusta. Eikö olisi aika rakentavan keskustelun. Suomi tappaa itsensä veroilla. Tämä on meidän ongelma. Suomikin tarvitsee verokeitaan tai sitten meistä tulee Euroopan köyhin valtio. Tämä ei ole vitsi.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jukka. L. kiitos palautteestasi.

Rakentavan keskustelun aika on aina. Suomi tappaa veroilla myös yksittäiset kansalaiset. Miksi? Koska maksamme myös heidän veronsa, jotka pakenevat maastamme.

Suomessa olemme pieni kansakunta, joka on edennyt hienosti sodan jälkeen kansalliseen hyvinvointiin, josta kaikki nyt elossaolevat 1945 - 2000 syntyneet voivat kiittää hyvinvointipalveluistaan veroilla hoidettua yhteiskuntaamme.

Vain ja ainoastaan, verotuloihin perustuvana yhteiskuntana, voimme tuottaa palvelut, joihin kuuluvat terveydenhuolto -sosiaali- ja vanhuudenturva.

Kun yksikin segmentti uskottelee voivansa selviytyä keplotellen maksuistaan, on valtiovallan ainoina keinoina leikata tulonsiirtoja.

Tulonsiirrot eivät voi kuitenkaan olla ainoina vaihtoehtoina. On tunnistettava, miksi ylipäätään tulonsiirtoja tarvitaan. On oltava tietoisia, miksi liian monet kansalaiset ovat työttömiä, nuorina eläkeläisiksi siirtyneitä tai muutoin yhteiskunnan ulkopuolelle jääneitä.

Massairtisanomiset ovat aina oire vakavammasta yhteiskunnassa tapahtuvasta.

Nyt on tärkeää tunnistaa, missä verotuksellisissa toimissaan valtio on poistanut oikeudenmukaisuuden rekistereistään.

Jukka Laine

Hyvä Mirjami. Suomalainen keskustelu loppuu juuri siihen, että valtiota vaaditaan suitsimaan kansainvälistä verokilpailua ja globalisaatiota.

Yhdysvallat ja muut verokeitaat talouskilpailussa eivät varmasti luovu kilpailemasta pääomista. Eikä Nordea ja nalle palaa Suomeen.

On sekin aivan absurdia että ainoa keino on verottaa tavallista kansaa esim. vanhoista mökeistä mihin viittaatkin ehkä tai kerätä ylisuuria eläkemaksuja ja verokantoja jotka heikentävät lopullisesti talouden toimintakykyä. Siksikin pitäisi alkaa miettiä miten uudistaa koko järjestelmäämme ja tehdä Suomesta alue joka pärjää paremmin.

Pekka Iiskonmaki

''Hän onkin aikaisemmin todennut, että yrityksillä ei ole moraalia.''

Yritys on vastuussa omistajilleen. Moraalia on monenlaista. Se riippuu..............

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Yritysten moraalittomuus on yhtä kuin lakien noudattamatta jättäminen. Voiko näinkin suhtautua puolustautuakseen? B. Wahlroos voi.

Puolustautuminen on aina este muutokselle.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Taitaa yritys olla vastuussa asiakkaillekkin. Ainakin pitäisi olla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eilinen Kauppalehti kertoo Panama-papereista löytyneen jopa 500 miljardin kruunun arvosta ruotsalaista rahaa. Se on Ruotsin valtiolle kiusallista, koska se on ollut Nordean toiseksi suurin omistaja veronkiertotapausten aikaan. Päitä putoaa varmaankin vielä monta joka puolella Eurooppaa.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kaija, K. kiitos!

Valtioille kiusalliset paljastumiset kuvastavat myös heikkoa valvontaa. Jossain mielessä, valtioiden ylimmän johdon tiedossa olevat hämärärahat näyttävät olleen enemmän tai vähemmän vaiettu, kansallinen toimintamalli.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Yle kun ehti sanoa, ettei yksikään olisi Panama-vuodon kanssa tekemisissä. Niin väärin on päätelty:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/li-and...

"Juha Sipilän omaisuus on piilotettuna vakuutuskuoreen Nordeassa (eli juuri samaisessa pankissa, joka nyt kärähti veroparatiisipalveluiden tarjoamisesta). Ennen ministeriuraansa Lenita Toivakka oli mukana järjestämässä kauppakeskuksen omistuksia Belgiaan perheensä holdingyhtiölle. Ministeri Anne Berner on pitkään istunut luxemburgilaisen veroparatiisiyhtiön hallituksessa."

Lenita Toivakka esimerkiksi hehkutti TTIP-papereita ja toimittaja kysyi, mitä uhkia hän näkee siinä. Toivakka pähkäiltyään sanoi uhkana olevan, ettei koko sopimusta hyväksyttäisi.

Eduskunta ja hallitus on siis niin täysin korruptoitunut, että on syytä heittää kaikki puolueet ulos ja laittaa uudet erilaiset puolueet tilalle.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Topi R., kiitos palautteestasi! 'Ei korppi korpin silmää noki' -sanonta toimii ja voi hyvin. Huolimatta siitä, niin kauan kuin toisin todistetaan, joudumme elämään epävarmuudessa. Epävarmuuden sietäminen on kuntoisuuslaji.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Ma 11.4. MOT! Odotin enemmän. Paljastui kuitenkin suomalainen, jopa valtio-omisteinen yhtiö, METSO Oy, jonka venäläinen työntekijä, yli 10 -vuoden ajan pesi rahaa ko. yhtiön kautta.

Vasta Panama -purun jälkeen, työntekijä irtisanotaan. Oliko Metso sitenkään urhi vai itsekin pelissä muakana?

Kansaa kusetetaan silmään kaikin tavoin. Eräs seikka, joka paljasti Metso Oy:n talousjohtajan hädän, oli punan liekitys kasvoissa. Puolustauminen on kuitenkin aina este muutokselle.

Toimituksen poiminnat