MirjamiParant pienet purot - isot joet

KELA, simputtaa, syyllistää, epäilee!

Tämä tarinani on tosi. Jos et jaksa lukea, olen pahoillani. Jos jaksat, onnittelen.

En hae sääliä, haen loogisuutta, jota en millään pysty Kelasta tunnistamaan.

Toisin kuin Yhdysvaltain presidenttiehdokas Hillary Clinton 69 v., jolle presidenttiys on vielä mahdollisuus, minulle suomalaisena työläisnaisena, työurani ehdoteltiin päättyväksi hyvissä ajoin ennen 68 vuoden ikää. Niinpä lopulta suostuin jäämään eläkkeelle ennen kuin lopullinen niitti, 68 v. täyttyi.

Tiesin, että eläkkeeni on pieni, niin pieni, että sillä ei yksinkertaisesti tule toimeen pääkaupunkiseudulla. Mutta, onneksi Kela tulee vastaan, eläkkeensaajan asumistuen muodossa, näin ymmärsin.

Hain asumistukea, joka laskettiinkin bruttotuloistani. Koska minulla ei ollut asuntolainaa, jossa olisi korkokuluja, mitään alennuksia ei siten tullut. Eläkkeeni verojen jälkeen on noin 1230 euroa/kk. Asumiseni kokonaiskulu on 732 euroa/kk. Asumistuen jälkeen maksettavaa jää vielä lähes 500 euroa. Se on yli 40 % nettotulosta, joka on liikaa.

Olin siis Kelan asumistuen nauttijana ollut helmi-maaliskuun, kunnes sainkin töitä 7 h/vko seuraavat 7 kuukautta.

Koska minulla ei ollut tietoa, joudunko irtisanomaan eläkkeensaajan asumistukeni tulojeni takia, en sitä tehnyt. Kela ei ollut missään kohtaa informoinut, missä rajoissa tulot tunnistetaan. 

Vuoden 2016 tammikuun puolivälin jälkeen sain työtä 20 h/vko samaisessa työpaikassa virkamääräyksellä 11.1. - 30.6.2016. Sen jälkeen kävelin Kelan toimistolle ja kysyin vaikuttaako ko. työni asumistukeni maksatukseen.

Kyllä, vaikutti. Eläkkeensaajan asumistukeni lopetettiin.

Määräaikaisen työni päätyttyä hain uudelleen luonnollisesti eläkkeensaajan asumistukea. Toimitin Kelalle kaikki palkkatositteeni tuolta ajalta ja myös v. 2015 palkkakuitit. 

Kelan postilaatikkoon jättämäni liitteet olivat kadonneet. Tänään minulle näytettiin netillä tositteet, joissa en havainnut toimittamiani.

Eilen, 13.7.2016 sain Kelalta kirjeen, jossa ilmoitetaan v. 2015 tuloni olleen x -euroa. Tulot näyttävät suurilta, sillä v. 2015 tammikuussa olin edelleen yli 10 -vuotta kestäneessä työsuhteessani, josta minulle maksettiin normaali palkka ja lomarahat. 

Syyllistäminen: olet syyllistynyt salaamaan tietojasi.

Simputus; Minua pyydetään lähettämään v. 2015 palkkalaskelmat kuukausittain kaikista työpaikoista. Vuoden 2015 tulojeni ei pidä vaikuttaa vuoden 2016 eläkepäätökseeni, jota oltiin jo eväämässä.

Epäily: Tuo ihminen on tehnyt töitä. Tuo ihminen on rikollinen, koska hän on tehnyt töitä ja maksanut veroja.

Seuraavaksi; minulta vaaditaan työnantajan todistus, että olen lopettanut työni. Ei siten riitä työnantajani viranhaltijapäätös, jossa työni päättymispäivä 30.6.2016. Todisteen Kelaaan olin jo toimittanut.

Kirjeen saatuani soitin välittömästi työnantajalleni ja pyysin todistusta, että en enää saa palkkaa enkä ole listoilla.  Palkanlaskija teki todistuksen, jonka hain tänä aamuna. 

Mietin, jos olisin avuton, kyvytön ja minulla ei olisi nettiyhteyksiä, saati tulostinta, jolla onnekseni sain v. 2015 palkkatodisteet uudelleen Kelalle - miten minun olisi käynyt.

Kela kirjeensä lopussa uhkailee. Jos en lähetä liitteitä 22.7. mennessä eläkkeensaajan asumistukihakemukseni hylätään.

Minä, joka sekä vapaa-ajallani että työssäni olen pitänyt  huolta, että ihmiset voivat hyvin, joudun viranomaisten (Kela) taholta simputetuksi, epäillyksi ja  syyllistetyksi, ihmettelen, olenko edes tämän maan eteen työtäni tehneenä, arvokas kansalainen.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

'' Eläkkeeni verojen jälkeen on noin 1230 euroa/kk. Asumiseni kokonaiskulu on 732 euroa/kk.''

Oma maa mansikka. Muu maa mustikka. Niinhän se meni?

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant
Pekka Iiskonmaki

#4
Nyt on Mirjami anteeksi pyynnön paikka. Sekoitin toisen henkilön kommentin sinun kommentiksi.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #6

Saaat anteeksi. Toisaalta, en tiennyt miksi, mutta olkoon!

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

On selvää, että huijareiden takia, kaikkia epäillään. Olisin kuitenkin kiinnostunut tietämään, miten mm. eläkkeensaajien asumistukihakemuksia käsitellään.

Ovatko kaikki Suomen sodanjälkeen syntyneet, työelämänsä yhteiskunnalle omistaneet, koko ikänsä työllään itsensä elättäneeet, simputettavia, epäiltyjä ja syyllisiä.

Minä vaan kysyn. Kela?

Pekka Iiskonmaki

#2
Ajattelu vaatii välineet. Lisäksi on suurena apuna matematiikka ja loogisuus.

Peruskoulun käyneellä punaposkisella merkonomilla Kelassa ei ole näitä avuja.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Todennäköisyys, että Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä on antanut ehdot, joilla ihmisten kohtalot ratkaistaan. Hyssälä on Keskustan ex-kansanedustaja, jolle piti tarjota valtion korkeapalkkainen virka.

Näitä on myös monia muita, jotka ovat päässeet kansanedustajuutensa jälkeen korkeisiin virkoihin, vaikka kyvykkyyttään ei ole tarvinnut mitata.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #23

#23
Tietääkseni kukaan ei ole syyllistänyt Liisa Hyssälää älykkääksi.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kelahan ei ole mikää kasvoton insituutio, vaan myös Kelan sisällä toimivat ihmiset.

Keskustan kansanedustaja Liisa Hyssälä nimitettiin aikaan Kelan johtoon. Onko hän siellä vielä pitkään?

Miksi epäonniset kansanedustajat saavat yhteiskuntamme merkittävimmät virat?

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Pidän tärkeänä, että joku uskaltaa antaa äänensä Kelan häiriökäyttätymisen paljastumiseen.

Minulla ei ole mitään hävettävää, koska joku sen häpeän on jo kantanut.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jos huomiseen iltaan mennessä, tähän viestiini ei ole vastannut kuin yksi tai kaksi, aihe noussee valtakunnalliseen keskusteluun. Hyvä niin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minulle kävi virheellinen olettamukseni: Luulin, että työllistämistuki ei vaikuttaisi asumistukeen. Mutta kyllä vaikutti ja menetin asumistukeni kokonaan, sen jälkeen ulosotto muisti minua ottamalla tuloistani 30%.

Jäljelle jäävän tuloistani totesin, että työttömänä olisi ollut parempi. Tuli enemmän menoja.

Onneksi tilanteeni muuttuu, kun pääsen ehkä pian oikeisiin töihin, jolloin minulle jää enemmän rahaa kuukaudessa kuin asumistuki ja työttömyyspäivärahat yhteensä. Se kannustaa minua.

Pekka Iiskonmaki

#8
Pienellä nettopalkalla ei kannata Suomessa mennä töihin.

Työmatkakulut on verotettu sen verran reippaalla kädellä, että puolet palkasta menee niihin.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Pienellä nettopalkalla ei kannata tehdä töitä. Verot kyllä hyväksytään, mutta välittömästi valtio iskee giljotiinin, jos erotus ei riitä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Topi R. On hyvä, että olet työllistymässä. Siitä huolimatta, on todettava, että meitä huono-osaisia kohdellaan epäinhimillisesti.

En hyväksy vääryyttä, enkä luovu siitä, että jonakin päivänä olemme päättäjiä vahvempia. Me, joiden elämä on rikottu virhearviointien takia.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Onneksi tilanteeni muuttuu, kun pääsen ehkä pian oikeisiin töihin, jolloin minulle jää enemmän rahaa kuukaudessa kuin asumistuki ja työttömyyspäivärahat yhteensä. Se kannustaa minua."

Toivottavasti työsuhteesi on riittävä pitkä, että et liian aikaisin joudu takaisin työttömäksi ja näin työstä saamasi palkka saattaa vähentää tulevaa asumistukea niin merkittävästi, että pissasitkin rahallisesti kintuillesi menemällä työhön.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@24. Onko asia noin? Entä jos yritys katsoo, että täytyy tehdä YT:t ja lopettaa työsuhteeni, niin ei se minun syytä voi olla ja sen perusteella pitäisi asumistuki vähentää? En ole kuullut moista?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #26

Jos tunnet miten Kela määrittää tulosi asumistuessa, niin tee koelaskelmia, miten lyhytkestoinen ja vähäinen tulo vaikuttaa tulevaasi asumistukeen. Siis tuota ongelmaa ei ole niiden kohdalla, joille sossu toimeentulotuealla kompensoi alentuneen asumistuen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #30

En ole lukenutkaan siitä asiasta. Viimeksi hain sossulta toimeentuloa, kun olin opiskelija ja en ole saanut kesätöitä loma-aikoina. Sen jälkeen en ole ikinä hakenutkaan toimeentuloa.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Tulee mieleen, että ylipäätään yhteiskuntaan panostavien kansalaisten merkityksen arvot ovat jo kauas kadonneet.

Omalla kohdallani koen, että Kelan kirjeen perustalta tunnistauduin rikollisepäillyksi, jonka ainoa tavoite oli ollut saada mahdollisimman suuri hyöty valtion varoista.

Olisin iloinen, jos en ikinään tarvitsi asumiseeni valtion tukea - tällä hetkellä se on kuitenkin välttämätön, koska muutoin en pystyisi selviytymään.

Jospa joku tarjoaisi minulle mökin maalta tai saaristosta, jossa voisin toteuttaa maalaustaitojani ja ammatillista kirjoitteluani. Olen käynyt Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjan lähes loppuun ja maalaustaiteeni on lähestulkoon itseopittua. Paljon en tarvitse, pienen mökin, vähän maata.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Satakunnan Aamulehdellä oli sitten pari painovirhepaholaista, vaikka on päivitetty 4 minuuttia myöhemmin:

"Kela saa moitteita apulaisoikeuskanslerilta, koska Kelalle [Kela] myönsi virheellisesti asumistukea, jota ei oltu haettu.

Asiakas oli hakenut asumistukea 1.1.2015 alkaen. Kela oli tehnyt päätöksen mielestään asiakasystävällisesti 1.1.2014 [1.11.2014] lukien..."

[] hakasulkumerkit minun havaintoni lehden painovirhepaholaisista. Miten tämmöiset typovirheet olivat mahdollisia, kun uutista on päivitetty 4 minuuttia myöhemmin? Tämä näkyy olevan arkipäivää jokaisissa nettilehdissä, kun halutaan uutisoida suurilla lyöntivirheillä?

Olen muutamia palautteita lähetellyt toimituksiin, mutta niihin virheisiin ei ole reagoitu lainkaan. Nykyään tuntuu olevan, että on turha yrittää lähettää palautteita, kun kukaan ei viitsi lukea niitä. Eikö medialla ole vastuuta tarkastella kirjoituksiaan ja tulee muutenkin luettua niitä virheellisiä uutisointeja, mitä ei haluta edes korjata vaan pidetään sitä tosiasioina vaikka lähde sanoo ihan toista eri kieltä?

Juhani Nurminen

Samaa olen minäkin ihmetellyt. Enkä pelkästään nettilehdissä. Ihan hölmäjä lauseita kuulee väliin vaikka radiouutisissa. Ja nauraa saa usein myös tekstiTV:lle.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Topi R., myös minulle todettiin, kun ihmettelin, eikö Kelan työntekijät tunnista mustaa valkoisella, että 'inhimillisiä virheitä sattuu'.

Inhimillisen virheen minäkin ymmärrän, mutta en sitä, että ensimmäisenä epäillään, sitten syytetään ja lopuksi uhataan.

Oletin, että eläkkeensaajan asumistuki on lakisääteinen, eikä sen suhteen ole epäiltävää, kun ihminen ilmoittaa, että työsuhde on päättynyt.

Tätä ei uskottu, vaikka paperit sen todistivat.

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #20

Itse lähetin tänään erään jutun tiimoilta kahdelle viranhaltijalle kirjeen jossa oli seuraava jälkikirjoitus:

P.S. Totesin hiljattain eräälle viranhaltijalle, että kanssani pärjää hyvin tasan niin kauan kuin virheen tehtyään sen myöntää ja pyytää anteeksi. Mutta jos alkaa pyrkimys peitellä ja selitellä niin sellaista en kykene viranomaistoiminnassa hyväksymään. Tässä nyt ollaan tuo raja ainakin [nimi poistettu] ylitetty.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #20

Luulen ja melko varma siitä, että kaikesta pitää ilmoittaa ja kysyä, että voiko erilaiset tuet tai tulot estää / tulla menettämään? Pienillä tuloilla leikkivä näyttää menettävän, jolloin ei se kannusta menemään töihin lainkaan.

Perustulokokeilusta toivon tuovan parannuksia ja että ulosotto ei voi ottaa heti 30% pois. Vanha hallitus muistaakseni vasemmistoliitto väitti 100 € käteen, mutta käteen jäi n. 20 €.

Mutta mihin jäi tämä työttömän 300 €:n suojaosuus? Sekin lienee vitsi?

Minä koitin tänä vuonna hakeutua uudelleen työllistämistuelle ja ilmoitettiin kylmästi, että pitäisi olla 800 päivää työttömänä. Lisäksi se, että määrärahat loppuivat Turussa jo maaliskuussa. Ei voi ymmärtää, kun käsketään Tammikuussa hakea heti tukea?

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #34

Oi voi: "Perustulokokeilusta toivon tuovan parannuksia"

Turha tuollaista toivoa. Sikäli mikäli minä mitään tiedän niin sanon vaan, että ainakin jokaisen köyhän on syytä toivoa, ettei joudu mukaan tuohon kokeiluun.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #36

@36. Mistä tiedät? Oletko lukenut esiselvityksen pari sataa sivua? Marraskuussa saamme tietää ne mallit. Eli et tiedä.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kiitos Juhani, N., palautteestasi. Katsoin linkkiä, mutta en päässyt alkua pidemmälle.

Suomessa asumistukia käsittelee koko valtakunnan Kela -yksiköt. Tiedot välittyvät sähköisinä, joiden perusteella päätöksiä tehdään.

Pekka Iiskonmaki

Mökki maalla. Oma tupa, oma lupa.

Isä ja äiti kotona. Kolme lasta. Koulukyyti hakee ja tuo lapset takaisin kotiin.

Koulussa hyvä ruoka ja oppia saa myös, jos intoa riittää.

Mökillä hehtaari peltoa ja kaksi metsää. Omilla puilla lämpö. Peltotilkku antaa ruuan. Kotitarvekanat, kalkkunat, hanhet, viiriäiset ja lampaat.

Omaa autoa ei ole. Kerran viikossa tilataan netistä viikon ruuat kylän kaupasta. Ne tuodaan kotiovelle.

Perheen tulot 1760 euroa netto. Ei kannata töissä käydä. Olivat ennen maatalouslomittajia.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Hyvä heille! Kaikilla ei ole samaa onnea!

Onko valintakysymys?

Pekka Iiskonmaki

#21
Kyllä se on valintakysymys. Lopetin työnteon Suomessa muutama vuosi sitten ja olen päätökseeni tyytyväinen.

Ei Suomessa kannata stressata itseään koko järjestelmän hyväksi. Riittää, kun hoitaa omat asiansa.

Valtava määrä paineita jäi pois ja on kiva olla.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #22

Pekka, I. Onnittelut Sinulle! Mietinnässä on, olenko ollut liian kuuliainen. En haluaisi kuolivuoteellani moista katua.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Olen nyt toimittanut Kelalle 2 x palkkatodisteet ja kaikki muut selvitykset, mitkä voisivat olla esteenä eläkeläisen asumistuen saamiselle työssäolojaksoni jälkeen.

Oletan, että edelleen saan epäilykirjeen, jossa pumpataan mahdollista 'aavetyönantajaa', joka maksaa minulle palkkaa.

Eli, mitä opimme tästä - älä koskaan keskeytä työsi takia Sinulle jo myönnettyä etuutta, sillä jatko on Kafkamaista.

Pekka Iiskonmaki

Kafka on jo Suomessa. Saatana saapui Moskovaan, mutta teki pitkän välilaskun Helsinkiin.

Suomalaiset ovat kansakuntana todella laitostuneita. Mikään ei suju enään ilman tukiaisia. Suomi on noidankehässä.

Pekka Iiskonmaki

Toimituksen poiminnat